Recomandari pentru cei grav bolnavi


Avantajele pe care ni le ofera natura sunt evidente. Inca din Antichitate,  inteleptii duceau o viata in armonie cu natura. De indemnul lor de a trai sanatos trebuie sa tinem seama, folosind cat mai multe alimente netrecute prin foc, reducand carnea din alimentatie, evitand supraabundenta meselor. Fructele si legumele crude anume alese, intr-o forma mai concentrata (de exemplu suc), au prioritate in vindecare fata de medicamentele sintetice. 

Valeriu Popa spunea ca ar fi suficient daca am manca 1/4 din ceea ce consumam in mod obisnuit.

De asemenea ne atragea atentia ca este bine sa consumam plantele, fructele, legumele din locul unde ne-am nascut, pentru ca au vibratii asemanatoare cu ale noastre si nu apare incompatibilitatea.

Corpul omenesc este format din doua materii; una fizica si una bioenergetica. In cazul unui dezechilibru boala apare uneori cu 5-7 ani inainte de a se manifesta fizic, in plan energetic, ,iar in cazul cancerului si mai mult; 11- 13 ani. Astfel, orice boala poate fi descoperita si prevenita cu mult timp inainte ca ea sa se manifeste. 

De asemenea, persoanele cu o sanatate subreda este recomandat sa evite privitul la televizor care emite radiatii.

Dr. C. Sichelschmidt Waerland, in cartea ''Viata simpla'', enumera o serie de intelepti antici, care aveau deprinderi naturiste;
Pitagora recomanda alimente netrecute prin foc pentru ascutimea mintii;
Socrate spunea; 'Mananca numai ca sa traiesti si nu trai ca sa mananci''';
Platon consuma o singura masa pe zi, de preferinta fructe - tinea posturile;
Xenocrate era vegetarian;
Diemone spunea; ''Carnea si vinul abrutizeaza pe batrani si moleseste pe tineri''- se hranea cu ierburi, smochine, masline, si legume crude
Medicul antic grec Hipocrate spunea; ''Alimentele voastre sa fie leacuri, iar leacurile voastre alimente''

Cu o jumatate de mileniu inaintea nasterii lui IIsus Hristos, in China, Lao Tze a scris cartea ''Tao te King - Cartea cu peste 5000 de semne'', in care apar principii de tehnica nemuririi, in care se contopesc Yang si YIn (materie si spirit, viata si moarte).Taoismul spunea ca pentru a scapa de fortele malefice trebuie sa se renunte la mancaruri precum carnea si vinul si sa se asigure hrana prin plante medicinale si substante minerale care nu mai dau energie demonilor. Astfel, fara aceste forte distructive, adeptul se poate hrani cu energia cosmica (prana). Deci, iata ca din cele mai vechi timpuri s-a cunoscut legatura care exista intre alimentatie, toxicitate si aparitia bolilor. De atunci s-a stiut ca cel mai bun remediu, in caz de imbolnavire, vine din natura, care este creatia lui Dumnezeu. 

In cazul celor gravi  bolnavi, este necesara, pe langa tratamentele naturiste si o suplimentare a vitaminelor si sarurilor minerale care lipsesc. Cel mai bine este sa se faca natural, din alimente, deoarece acolo se gasesc si alte vitamine sau saruri necesare pentru a fi prelucrata optim vitamina respectiva. Preparatele din plante se vor lua numai cu apa (nu cu sucuri de legume sau fructe).

In general, pentru ceaiuri din frunze si flori se fac infuzii (cam o lingurita planta la cana cu apa clocotita, se acopera si se lasa 3 min. la flori, maxim 10 min. la frunze), din partile tari, scoarta , radacini se fac decocturi (fierbere 1-3 min. uneori 15 min.), iar pentru bai se foloseste o cantitate dubla de planta care se fierbe.

Pulberile si maceratele la rece din plante sunt eficiente deoarece contin enzime, dar plantele trebuie culese din locuri nepoluate, pentru a nu fi purtatoare de microbi. Pulberile sunt putin absorbite de tubul digestiv din cauza celulozei din planta care constituie o piedica in absoprbirea principiilor nutritive. Dupa cum afirma prof. Eugen Giurgiu (doctor in biochimie din Alba Iulia), cele mai eficiente sunt preparatele hidroalcoolice, deoarece alcoolul este un dizolvant mai bun decat apa si aceste tincturi au actiunea cea mai rapida si completa. 

Pentru o mai buna eficienta in cadrul unui tratament se pot folosi mai multe proceduri.

Desi isi pierd prin fierbere din principiile active, si ceaiurile isi au rolul lor. Mai eficiente sunt ceaiurile combinate (macerat si infuzie).

In mod obisnuit, nu se vor bea mai mult de 4 cani pe zi ceai o perioada lunga din acelasi tip de ceai. Este bine ca introducerea ceaiului sa se faca treptat (ca o testare) iar in timpul tratamentului cu ceaiuri sa se faca pauze, ca la administrarea de medicamente ( de ex. 20 zile ceai, 10 zile pauza).

Prea mult exces de zel poate face rau si in privinta ceaiurilor.

Preparatele din plante nu se folosesc concomitent cu medicamentele decat la recomandarea unui medic. 

Este bine sa se ceara si sfatul unui specialist in tratamente cu plante medicinale, care sa propuna anumite variante de tratament (mai ales in perioada de sarcina si alaptare).De asemenea, fiecare trebuie sa fie propriul sau vindecator, imprumutand din experienta si cunostintele acumulate in timp de altii (de aici si numele de '' medicina traditionala''). Dumnezeu ne-a inzestrat cu insusiri proprii de a ne vindeca dezechilibrele aparute ca urmare a nerespectarii legilor divine. 

Valeriu Popa spunea ca exista un singur tip de boala: ''sangele stricat''.

''Adevar zic voua: Corpul vostru este ceea ce mancati, dupa cum sufletul vostru este ceea ce ganditi'' (Evanghelia dupa Ioan).

Intelepciunea din subconstient si imaginatia creatoare pot modela fiecare celula, toate organele, nervii, muschii si impreuna cu plantele, apa si soarele pot sa aduca vindecarea.

Alimentatia naturala,  bazata pe cruditati

Dr. P. Rusch spunea: ''bolile civilizatiei apar in principal pe calea alimentatiei si pot fi vindecate numai pe aceeasi cale printr-o alimentatie corecta''. 

Valeriu Popa recomanda ca mancarea de cruditati sa contina: 50% cereale si seminte, 25 % zarzavat si 25 % fructe, toate crude, intrucat ''toate proteinele din alimentele fierte se degradeaza mai mult de jumatate si dau scleroze in organe''.

Este bine sa se consume zilnic legume si fructe cu pigmenti diferiti de la cat mai multe parti ale spectrului de culori (Dr.  Andrew Weil - prof. la Univ. din Arizona).

Organele senzoriale, prin alimentatia cu cereale, capata o mare sensibilitate. Alimentele crude trebuie mestecate foarte bine inainte de inghitire, La preparare, alimentele sa fie maruntite cat mai putin, altfel vin in contact cu oxigenul.

Fructele sunt singurele elemente care furnizeaza o compozitie perfecta de nutrienti esentiali. Din studiul primilor dinti fosilizati, rezulta ca primii oameni au consumat numai fructe

Cine doreste poate consuma fructe dimineata, ele ajutand la eliminarea toxinelor. Daca sunt recoltate inainte de coacere, fructele sunt acide deoarece acizii organici nu au fost transformati in zaharuri. Se recomanda ca fructele sa fie consumate singure, sau se pot asocia cu proteine slabe (lapte prins sau iaurt). 

Pepenii galbeni (si chiar verzi) sunt foarte putrescibili, singura lor digestie facandu-se in intestin (nu in stomac). Daca se consuma cu alte alimente, produc fermentatii. Cel mai bine este sa se consume separat, eventual cu 1h inainte de masa. Pot fi asociati cu miere, fructe dulci, cu proteine slabe ca laptele prins.

Cura de struguri sau de must este foarte sanatoasa, ea fiind strict interzisa in boli precum: diabetul, afectiuni renale grave, hipertensiune arteriala, retentia apei in tesuturi, colita de fermentatie, diaree cronica.

Cura de must: ziua 1 - 250-300 ml. Se mareste zilnic cu 150-200 ml pana la 750-1000 ml/zi, timp de 2-3 saptamani, apoi se scade treptat. Se imparte in 3 parti care se beau cu 1,5-2 h inainte de masa.

Acizii grasi din fructe sunt neutralizati daca acestea sunt consumate pe stomacul gol.

Sucul de legume crude este o apa naturala care convine perfect nevoilor corpului.

De sodiu, potasiu, calciu, corpul are cea mai mare nevoie.

Cand sodiul din ficat este epuizat, celulele acestui organ mor si se produce ciroza hepatica. Sodiul organic din dovlecel este cel mai bun recostituent pentru un ficat epuizat.

Fasolea verde este bogata in potasiu, furnizand substantele alcaline necesare pancreasului si glandelor salivare, care constituie rezervoarele de potasiu ale corpului.

Calciul se gaseste in ramuri, tulpini, radacini.

Dr. Ionel si Mihai Tugui, in cartea  ''Alimentatia rationala si igienica a omului sanatos'', prezinta urmatoarea ratie alimentara in raport cu varsta:
- pentru copii 7-9 ani - 2100 cal;
- pentru copii10-12 ani - 2500 cal;
- pentru copii 13-15 ani - 3000-3200 cal;
- adolescenti 16-20 ani - 2800 cal. (fete), 3800 cal. (baieti);
- adulti: in munca intelectuala - 3000 cal. / 24h : in munci fizice grele - 4500 cal./ 24 h

In general e necesara 1 cal. / 1 h / 1 kg greutate corp. Dupa 25 de ani aportul caloric trebuie sa scada. Intre 65 si 70 ani este de 2400 cal. / zi la barbati si 2100 cal. / zi la femei. Folositi mai multe alimente din regiunea de unde v-ati nascut. 

Toti terapeutii au constatat ca procentul de vindecare este cu atat mai mare cu cat s-au consumat mai multe cruditati. Se recomanda sa nu se consume: carne, sare si zahar para-rafinate, faina alba, otet sintetic, produse conservate sau fermentate, ceai negru. Se consuma ocazional alcool, cafea si cu prudenta condimente iuti. Fara tutun.

Secretul fortei de vindecare se afla in viata pe care o administram prin hrana cruda. Amestecul de lactate cu salata este ideal. Acidul lactic din laptele acru sau din branza de vaca este un factor de vindecare de prim rang. Proteinele din lapte sunt usor de asimilat si de  digerat si contin toti aminoacizii esentiali. Daca la salata proaspata asociem un terci de cereale, furnizam corpului tot ce trebuie. Masa de cruditati poate fi asociata alternativ si cu cartofi fierti in coaja sau orez integral (rizotto). 

S-a constatat ca clorofila din frunzele verzi are o actiune puternica impotriva infectiilor. 

In caz de imbolnavire grava primul pas spre vindecare este dezintoxicarea organismului. Prin dezintoxicare, sangele se reinnoieste complet la 4 luni, iar intregul organism la fiecare 7 ani.

 

Surse pentru acest articol:

Recomandari pentru cei grav bolnavi, Valeriu Popa


Filtrare dupa actiune
Tonice (amare) | Au proprietatea de a fortifica organismul; Óntaritor, fortifiant
Tonic-amare (aperitive, amare) | Denumite tonic-amare, aperitive sau amare, sunt acele specii de plante sau alimente, care datorita sunstantelor active pe care le contin, au proprietatea de a stimula secretiile salivare, si, prin act reflex, secretiile gastrice si intestinale. Se recomanda in anorexie, cand se iau inainte de masa, sau in dispepsii (Tulburari ale procesului de digestie, manifestate prin dureri, balonari etc.), cand se iau dupa masa
Analgezice | Analgezice sau analgetice sunt acele substante active care au proprietatea de a diminua sau suprima senzatia de durere
Calmitive (Calmante, Sedative) | Substante active care diminueaza durerea si sedeaza sistemul nervos central; se numesc si sedative
Diuretice | Substante care actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata in unitatea de timp
Anticatarale | Proprietatati ale unor substante active de a reduce inflamatiile mucoaselor unui organ, si de a diminua secretiile de la acest nivel
Antidiareice | Alimente, plante medicinale, care prin actiunea lor astringenta, precipita protidele din continutul intestinal, fiind folosite ca adjuvante in tratamentul afectiunilor inflamatorii acute ale intestinului
Antiemetice | Substante sau alimente care au proprietatea de a atenua sau inlatura greata sau varsaturile
Antiflogistice | Substante care reduc procesul inflamator (termen medical depasit)
Antihelmetice (vermifuge) | Produse folosite impotriva viermilor intestinali; provoaca eliminarea parazitilor intestinali; de obicei se asociaza cu purgative
Antihipertensive | Substante care au proprietatea de a reduce tensiunea arteriala
Antiscorbutice | Denumire veche data unor fructe, legume sau seminte utilizate in combaterea scorbutului aparut ca urmare a unei alimentatii neechilibrate, deficitare in special in vitamina C, citrina sau hesperidina; actioneaza in prezenta bioflavonoidelor
Antiseptice (Antimicrobiene) | Plante care contin substante antibiotice sau de alta natura cu proprietatea de a inhiba sau distruge bacteriile patogene sau alte microorganisme care se gasesc pe tesutul viu (tegumente si mucoase)
Antispastice (Antispasmodice, Spasmolitice) | substante active care diminueaza sau inlatura contractiile muschilor netezi din organele interne
Antisudorific | Impotriva transpiratiei
Antitusiv (Behic) | Calmant al tusei
Bactericid (Bacteriolitic) | Substanta care distruge bacteriile
Bacteriostatic | Substanta care impiedica inmultirea bacteriilor
Carminative | Substante active, in special din plante, care au proprietatea de a inhiba procesele fermentative din intestin si de a resorbi gazele formate
Cataractice | Purgative puternice
Coleretice | Substante active care stimuleaza secretiile celulei hepatice, marind volumul de bila secretat
Colagog | Factor care favorizeaza eliminarea secretiilor biliare din vezicula si caile biliare extrahepatice in duoden
Demulgent | Calmant, linistitor, emolient, lenitiv, sedativ
Diaforetice | Substante active care favorizeaza transpiratia
Emenagoge | Substante active care favorizeaza declansarea ciclului menstrual
Emetice (Vomitive) | Substante care provoaca varsaturi
Emetocataractice | Specii de plante cu actiune vomitiva si purgativa
Emoliente | Specii de plante care, prin substantele active pe care le contin (in special mucilagii), relaxeaza tesuturile si diminueaza starea inflamatorie (speciile pectorale, faina de in, etc)
Expectorante | Specii de plante care favorizeaza expectoratia
Febrifuge | Specii de plante utilizate in stari febrile
Fitoncide | Substante active din plante superioare care au proprietatea de a oprin dezvoltarea germenilor patogeni
Hemostatic | Care opreste hemoragia
Hepatice | Specii de plante utilizate in afectiunile ficatului
Hipocolesterolemiant | Proprietatea de a miscora cantitatea de colesterol din sange
Hipnotice (Somnifere) | Specii de plante care favorizeaza instalarea somnului
Hipoglicemiante | Substante active care au proprietatea de a reduce cantitatea de zahar din sange si urina
Hipertensive | Specii de plante care contin substante active ce maresc tensiunea arteriala
Hipotensive | Specii de plante sau substante active care diminueaza tensiunea arteriala
Laxative | Purgative usoare
Litotritice | Substante active din plante care provoaca sfaramarea calculilor din vezica
Pectorale | Denumire data unui grup mare de plante medicinale care, prin mucilagiile, saponozidele sau uleiurile volatile pe care le contin, au proprietatea de a fluidifica secretiile bronsice si de a favoriza expectoratia
Purgative drastice | Purgative iritante pentru intestine, care produc scaune numeroase, lichide
Purgative vegetale | Materii prime din plante sau produse de origine vegetala care determina evacuarea continutului intestinal; mecanismul de actiune este diferit: mecanic, emolient, stimulent al peristaltismului intestinal
Revulsive | Specii de plante care, aplicate extern, produc congestie locala superficiala, avand ca efect descongestionarea in profunzime a zonei respective
Sialagog | Substanta activa care stimuleaza secretia salivara
Sternutatoare | Plante care provoaca stranutul
Stimulante | Specii de plante care au proprietatea de a excita diferite secretii
Stomahice | Specii de plante care favorizeaza digestia prin stimularea secretiei sucurilor gastrointestinale
Sudorifice | Specii de plante care au proprietatea de a mari sudoratia
Tenifuge | Specii de plante vermifuge utilizate impotriva teniei
Topice | Specii de plante utilizate sub forma de cataplasme sau comprese in uzul extern pentru actiunea lor locala
Vasoconstructive | Constrictia musculaturii vasculare care are ca rezultat reducerea afluxului de sange
Vulnerare | Plante utilizate in uzul extern pentru vindecarea ranilor
Depurative | Contin substante care curata organismul de substantele vatamatoare si favorizeaza eliminarea toxinelor si a produsilor de dezasimilatie