Merele


Pentru proprietatile terapeutice importante si foarte cunoscute,un dicton larg raspandit in mai toata Europa spune: ''un mar pe zi, doctorul niciodata''.

Recomandari terapeutice

Intern

Principalele actiuni ale acestui fruct care face parte din grupa fructelor samantoase se manifesta asupra aparatului digestiv.

Datorita aciditatii moderate, merele ajuta digestia, provocand cresterea secretiei salivare si gastrice.

Merele consumate cu coaja sunt usor laxative si absorbante ale toxinelor si microorganismelor la nivelul intestinului, care sunt inglobate in celuloza si pectinele pe care merele le contin si care nu sunt iritante si se elimina.

La copii,  merele rase curatate de coaja, alaturi de morcovi reprezinta un tratament eficient in diareele acute si cronice.

Actiunea diuretica a merelor este evidenta, dar mai importanta este eliminarea masiva pe aceasta cale a acidului uric, ceea ce le face utile atat in afectiunile renale cat si in diatezele urice (artritism, reumatism,  guta).

Preventiv si curativ, merele au actiune favorabila in hipertensiunea arteriala, iar combinat cu proprietatea pe care o au de a micsora concentratia colesterolului in sange, este perfect justificata recomandarea lor in ateroscleroza.

Merele intra deasemenea si in dieta pentru combaterea obezitatii, iar in gerontologie sunt considerate utile in multe dintre neplcerile pe care le aduce cu sine varsta inaintata.

Autorii elvetieni citeaza rezultate favorabile in tratatea diabetului infantil prin cura de mere si tomate.

Asupra sistemului nervos au actiune calmanta, considerandu-se ca un mar mancat seara, la culcare, usureaza somnul.

In medicina populara se recomanda merele pentru efectele lor asupra afectiunilor pectorale, favorizand eliminarea secretiilor bronsice.

Extern

Medicina populara recomanda aplicatii calde de fructe fierte, in durerile de urechi.

Pe plagi atone se aplica fie mere rase si fierte in sucul lor, fie suc cu ulei in parti egale.

Tot in medicina populara se considera aplicarea de tarate bine umectate cu decoct de mere concentrat si cald in zona splinei, contra inflamatiei splinei.

Cosmetica

In cosmetica este folosit sucul de mere pentru tonifierea tesuturilor, masandu-se usor obrajii, sanii, abdomenul.

Mod de intrebuintare

Merele pot fi folosite ca atare in curele de lunga durata consumandu-se pana la un kg / zi. La batrani si bolnavi se poate da numai sucul.

Pentru obezitate se recomanda ''zile de mere'', in care se consuma doar cate un kg de mere pe zi.

Decoctul din mere uscate si bine maruntite (1 lingura la o cana), luandu-se 3-5 cani / zi indulcite.

Mere rase, contra diareelor la copii (1/2 kg - 1 kg pe zi, la cele 5 mese)

Decoct dintr-un mar taiat in bucatele in 1/2 l apa, fiert la foc incet pana se reduce la jumatate,se consuma indulcit seara inainte de culcare.

Sirop laxativ si pectoral (remediu in bolile de piept), indeosebi pentru copii, din suc de mere si zahar in parti egale: se fierbe la foc incet pana la consistenta siropoasa, luandu-se cate 2 linguri inainte de fiecare masa.

In hipertensiune edeme cardiorenale, ateroscleroza colesterolemie, preinfarct, se recomanda de catre unii autori cura lui Kempner, care duce la scaderea severa a colesterolului sangvin, scaderea tensiunii arteriale, reducerea edemelor.

Intr-o prima faza (1-3 luni), o adevarata ''faza de atac'', se consuma numai intre 230-300gr. orez fiert pe zi si mere (dupa gust).

Intr-o a doua faza, se introduc putin cate putin, legume, carne, peste, cartofi si putina paine fara sare.

Otetul de mere si miere

Dupa Elena Nita Ibrian, se prepara astfel: merele din soiurile de toamna se spala se strivesc in piua de lemn sau se rad in razatoarea de inox.

Peste acest terci pus intr-un vas potrivit se adauga 5 litri apa la 4 kg terci si, pentru fiecare litru de apa, 140 grame miere.

Se poate pune, pentru a grabi fermentatia, 1/2 kg drojdie de vin din struguri hibrizi, nestropiti (partea groasa lichida ce ramane dupa tragerea vinului). Borcanul sau vasul de lut in care s-a preparat aceasta combinatie se tine la temperatura camerei (20-30 grade celsius) neastupat, doar legat la  gura cu un tifon pentru a nu intra musculitele.Se tine la loc intunecos. Prima faza de fermentare dureaza 10-12 zile, perioada in care se amesteca de 2-3 ori pe zi cu o lopatica de lemn.

 Sucul obtinut dupa fermentatie se strecoara prin tifon dublu. Se pune intr-un vas cu gura larga si se mai adauga pentru fiecare litru de suc 50 grame de miere.

Pentru a doua faza a fermentatiei, deasemenea aeroba, se leaga gura borcanului tot cu tifon si se pastreaza la caldura.Dupa 40-60 zile otetul este gata.

Se trage dupa limpezire cu furtunul, in sticle care astupate bine, se pastreaza la rece.

Se consuma la salate sosuri sau diferite preparate culinare.

 

Surse pentru acest articol:
Sanatate prin seminte, legume si fructe. Pledoarie pentru viata lunga, editia a IV-a, Ovidiu Bojor


Filtrare dupa actiune
Tonice (amare) | Au proprietatea de a fortifica organismul; Óntaritor, fortifiant
Tonic-amare (aperitive, amare) | Denumite tonic-amare, aperitive sau amare, sunt acele specii de plante sau alimente, care datorita sunstantelor active pe care le contin, au proprietatea de a stimula secretiile salivare, si, prin act reflex, secretiile gastrice si intestinale. Se recomanda in anorexie, cand se iau inainte de masa, sau in dispepsii (Tulburari ale procesului de digestie, manifestate prin dureri, balonari etc.), cand se iau dupa masa
Analgezice | Analgezice sau analgetice sunt acele substante active care au proprietatea de a diminua sau suprima senzatia de durere
Calmitive (Calmante, Sedative) | Substante active care diminueaza durerea si sedeaza sistemul nervos central; se numesc si sedative
Diuretice | Substante care actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata in unitatea de timp
Anticatarale | Proprietatati ale unor substante active de a reduce inflamatiile mucoaselor unui organ, si de a diminua secretiile de la acest nivel
Antidiareice | Alimente, plante medicinale, care prin actiunea lor astringenta, precipita protidele din continutul intestinal, fiind folosite ca adjuvante in tratamentul afectiunilor inflamatorii acute ale intestinului
Antiemetice | Substante sau alimente care au proprietatea de a atenua sau inlatura greata sau varsaturile
Antiflogistice | Substante care reduc procesul inflamator (termen medical depasit)
Antihelmetice (vermifuge) | Produse folosite impotriva viermilor intestinali; provoaca eliminarea parazitilor intestinali; de obicei se asociaza cu purgative
Antihipertensive | Substante care au proprietatea de a reduce tensiunea arteriala
Antiscorbutice | Denumire veche data unor fructe, legume sau seminte utilizate in combaterea scorbutului aparut ca urmare a unei alimentatii neechilibrate, deficitare in special in vitamina C, citrina sau hesperidina; actioneaza in prezenta bioflavonoidelor
Antiseptice (Antimicrobiene) | Plante care contin substante antibiotice sau de alta natura cu proprietatea de a inhiba sau distruge bacteriile patogene sau alte microorganisme care se gasesc pe tesutul viu (tegumente si mucoase)
Antispastice (Antispasmodice, Spasmolitice) | substante active care diminueaza sau inlatura contractiile muschilor netezi din organele interne
Antisudorific | Impotriva transpiratiei
Antitusiv (Behic) | Calmant al tusei
Bactericid (Bacteriolitic) | Substanta care distruge bacteriile
Bacteriostatic | Substanta care impiedica inmultirea bacteriilor
Carminative | Substante active, in special din plante, care au proprietatea de a inhiba procesele fermentative din intestin si de a resorbi gazele formate
Cataractice | Purgative puternice
Coleretice | Substante active care stimuleaza secretiile celulei hepatice, marind volumul de bila secretat
Colagog | Factor care favorizeaza eliminarea secretiilor biliare din vezicula si caile biliare extrahepatice in duoden
Demulgent | Calmant, linistitor, emolient, lenitiv, sedativ
Diaforetice | Substante active care favorizeaza transpiratia
Emenagoge | Substante active care favorizeaza declansarea ciclului menstrual
Emetice (Vomitive) | Substante care provoaca varsaturi
Emetocataractice | Specii de plante cu actiune vomitiva si purgativa
Emoliente | Specii de plante care, prin substantele active pe care le contin (in special mucilagii), relaxeaza tesuturile si diminueaza starea inflamatorie (speciile pectorale, faina de in, etc)
Expectorante | Specii de plante care favorizeaza expectoratia
Febrifuge | Specii de plante utilizate in stari febrile
Fitoncide | Substante active din plante superioare care au proprietatea de a oprin dezvoltarea germenilor patogeni
Hemostatic | Care opreste hemoragia
Hepatice | Specii de plante utilizate in afectiunile ficatului
Hipocolesterolemiant | Proprietatea de a miscora cantitatea de colesterol din sange
Hipnotice (Somnifere) | Specii de plante care favorizeaza instalarea somnului
Hipoglicemiante | Substante active care au proprietatea de a reduce cantitatea de zahar din sange si urina
Hipertensive | Specii de plante care contin substante active ce maresc tensiunea arteriala
Hipotensive | Specii de plante sau substante active care diminueaza tensiunea arteriala
Laxative | Purgative usoare
Litotritice | Substante active din plante care provoaca sfaramarea calculilor din vezica
Pectorale | Denumire data unui grup mare de plante medicinale care, prin mucilagiile, saponozidele sau uleiurile volatile pe care le contin, au proprietatea de a fluidifica secretiile bronsice si de a favoriza expectoratia
Purgative drastice | Purgative iritante pentru intestine, care produc scaune numeroase, lichide
Purgative vegetale | Materii prime din plante sau produse de origine vegetala care determina evacuarea continutului intestinal; mecanismul de actiune este diferit: mecanic, emolient, stimulent al peristaltismului intestinal
Revulsive | Specii de plante care, aplicate extern, produc congestie locala superficiala, avand ca efect descongestionarea in profunzime a zonei respective
Sialagog | Substanta activa care stimuleaza secretia salivara
Sternutatoare | Plante care provoaca stranutul
Stimulante | Specii de plante care au proprietatea de a excita diferite secretii
Stomahice | Specii de plante care favorizeaza digestia prin stimularea secretiei sucurilor gastrointestinale
Sudorifice | Specii de plante care au proprietatea de a mari sudoratia
Tenifuge | Specii de plante vermifuge utilizate impotriva teniei
Topice | Specii de plante utilizate sub forma de cataplasme sau comprese in uzul extern pentru actiunea lor locala
Vasoconstructive | Constrictia musculaturii vasculare care are ca rezultat reducerea afluxului de sange
Vulnerare | Plante utilizate in uzul extern pentru vindecarea ranilor
Depurative | Contin substante care curata organismul de substantele vatamatoare si favorizeaza eliminarea toxinelor si a produsilor de dezasimilatie