Macesele


Macesele conţin de 4-16 ori mai multă vitamină C decât citricele, adevărate „etaloane" în acest domeniu, iar faţă de alte fructe autohtone raportul este şi mai mare, întrecând de 80-100 de ori cireşele şi vişineie, de cca 120 de ori piersicile şi caisele şi aproape de 200 de ori merele, perele, prunele şi pepenii.

în ceea ce priveşte vitamina A, măceşele, de asemenea, nu au egal, depăşind de 2 ori caisele (considerate a fi cele mai bogate în aceasta vitamină), de 10 ori afinele (şi ele bogate) şi de peste 20 de ori merele.

Recomandari terapeutice

Compoziţia chimică explică convingător utilizarea principală a măceşelor ca un excelent tonic-vitaminizant, recomandat mai ales pentru convalescenţi şi copii, în cazurile de avitaminoze.

Datorită conţinutului în vitamina P, măceşele au un rol în permeabilitatea şi elasticitatea capilarelor, acţionând pentru normalizarea circulatiei periferice, fiind utile, spre exemplu, în purpure (eruptii hemoragice subcutanate).
în ce priveşte aparatul digestiv, rnăceşele sunt indicate în stările iritative ale intestinului (catar intestinal), în colite şi în afecţiuni hepatice.
 
Seminţele sunt un diuretic deosebit de eficace, recomandat în curele de lungă durată, deoarece nu sunt iritante. După unii autori, efectul ar fi atât de marcant încât ar duce chiar la eliminarea calculilor renali.
Numai pulpa fructului este considerată un bun vermifug.
 

Mod de intrebuintare

Infuzie sau decocţie scurtă, 2 linguri de pulpă mărunţită la jumătate litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile. Este foarte utilă asocierea cu fructe de Catină.

Pulpă mărunţită şi amestecată cu miere în părţi egale. Se iau 2-3 linguriţe dimineaţa pe stomacul gol, în cure de 8-10 zile, ca vermifug.
 
Sirop din 250 g pulpă de măceşe peste care se pun 1,5 litri apă în clocot, lăsându-se la macerat 12 ore, după care se filtrează şi se adaugă 500 g zahăr. Se fierbe până ce capătă consistenţa specifică siropului.
 
Cidru din 500-600 g pulpă de măceşe care se pune la fermentat în 10 litri apă; se adaugă 2,8 kg zahăr, 2 lămâi rase (dacă se doreşte un gust amărui se poate adauga şi coajă rasă), 30-40 g drojdie. Se ţine la temperatura camerei 4-6 săptămâni într-un borcan acoperit, astfel încât să se poată degaja bioxidul de carbon rezultat din fermentaţie. în primele 2 săptămâni se amestecă la fiecare 2 zile, în caz contrar trecându-se la fermentaţie acetică („oţeţire").
 
La încheierea fermentaţiei se lasă să se limpezească, apoi se trage cu furtunul în sticle. Maximum 2 păhărele de 100 ml pe zi pot constitui doza considerată medicinală, depăşirea ei având desigur efecte inverse, ţinând seama totuşi ca este o băutura hidroalcoolică.
 
Decoct diuretic din seminte, cu 1-2 linguriţe la o cană, putându-se bea până la 3-4 căni pe zi.
 
 
Surse pentru acest articol:
Sanatate prin seminte, legume si fructe. Pledoarie pentru viata lunga, editia a IV-a, Ovidiu Bojor

 


Filtrare dupa actiune
Tonice (amare) | Au proprietatea de a fortifica organismul; ntaritor, fortifiant
Tonic-amare (aperitive, amare) | Denumite tonic-amare, aperitive sau amare, sunt acele specii de plante sau alimente, care datorita sunstantelor active pe care le contin, au proprietatea de a stimula secretiile salivare, si, prin act reflex, secretiile gastrice si intestinale. Se recomanda in anorexie, cand se iau inainte de masa, sau in dispepsii (Tulburari ale procesului de digestie, manifestate prin dureri, balonari etc.), cand se iau dupa masa
Analgezice | Analgezice sau analgetice sunt acele substante active care au proprietatea de a diminua sau suprima senzatia de durere
Calmitive (Calmante, Sedative) | Substante active care diminueaza durerea si sedeaza sistemul nervos central; se numesc si sedative
Diuretice | Substante care actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata in unitatea de timp
Anticatarale | Proprietatati ale unor substante active de a reduce inflamatiile mucoaselor unui organ, si de a diminua secretiile de la acest nivel
Antidiareice | Alimente, plante medicinale, care prin actiunea lor astringenta, precipita protidele din continutul intestinal, fiind folosite ca adjuvante in tratamentul afectiunilor inflamatorii acute ale intestinului
Antiemetice | Substante sau alimente care au proprietatea de a atenua sau inlatura greata sau varsaturile
Antiflogistice | Substante care reduc procesul inflamator (termen medical depasit)
Antihelmetice (vermifuge) | Produse folosite impotriva viermilor intestinali; provoaca eliminarea parazitilor intestinali; de obicei se asociaza cu purgative
Antihipertensive | Substante care au proprietatea de a reduce tensiunea arteriala
Antiscorbutice | Denumire veche data unor fructe, legume sau seminte utilizate in combaterea scorbutului aparut ca urmare a unei alimentatii neechilibrate, deficitare in special in vitamina C, citrina sau hesperidina; actioneaza in prezenta bioflavonoidelor
Antiseptice (Antimicrobiene) | Plante care contin substante antibiotice sau de alta natura cu proprietatea de a inhiba sau distruge bacteriile patogene sau alte microorganisme care se gasesc pe tesutul viu (tegumente si mucoase)
Antispastice (Antispasmodice, Spasmolitice) | substante active care diminueaza sau inlatura contractiile muschilor netezi din organele interne
Antisudorific | Impotriva transpiratiei
Antitusiv (Behic) | Calmant al tusei
Bactericid (Bacteriolitic) | Substanta care distruge bacteriile
Bacteriostatic | Substanta care impiedica inmultirea bacteriilor
Carminative | Substante active, in special din plante, care au proprietatea de a inhiba procesele fermentative din intestin si de a resorbi gazele formate
Cataractice | Purgative puternice
Coleretice | Substante active care stimuleaza secretiile celulei hepatice, marind volumul de bila secretat
Colagog | Factor care favorizeaza eliminarea secretiilor biliare din vezicula si caile biliare extrahepatice in duoden
Demulgent | Calmant, linistitor, emolient, lenitiv, sedativ
Diaforetice | Substante active care favorizeaza transpiratia
Emenagoge | Substante active care favorizeaza declansarea ciclului menstrual
Emetice (Vomitive) | Substante care provoaca varsaturi
Emetocataractice | Specii de plante cu actiune vomitiva si purgativa
Emoliente | Specii de plante care, prin substantele active pe care le contin (in special mucilagii), relaxeaza tesuturile si diminueaza starea inflamatorie (speciile pectorale, faina de in, etc)
Expectorante | Specii de plante care favorizeaza expectoratia
Febrifuge | Specii de plante utilizate in stari febrile
Fitoncide | Substante active din plante superioare care au proprietatea de a oprin dezvoltarea germenilor patogeni
Hemostatic | Care opreste hemoragia
Hepatice | Specii de plante utilizate in afectiunile ficatului
Hipocolesterolemiant | Proprietatea de a miscora cantitatea de colesterol din sange
Hipnotice (Somnifere) | Specii de plante care favorizeaza instalarea somnului
Hipoglicemiante | Substante active care au proprietatea de a reduce cantitatea de zahar din sange si urina
Hipertensive | Specii de plante care contin substante active ce maresc tensiunea arteriala
Hipotensive | Specii de plante sau substante active care diminueaza tensiunea arteriala
Laxative | Purgative usoare
Litotritice | Substante active din plante care provoaca sfaramarea calculilor din vezica
Pectorale | Denumire data unui grup mare de plante medicinale care, prin mucilagiile, saponozidele sau uleiurile volatile pe care le contin, au proprietatea de a fluidifica secretiile bronsice si de a favoriza expectoratia
Purgative drastice | Purgative iritante pentru intestine, care produc scaune numeroase, lichide
Purgative vegetale | Materii prime din plante sau produse de origine vegetala care determina evacuarea continutului intestinal; mecanismul de actiune este diferit: mecanic, emolient, stimulent al peristaltismului intestinal
Revulsive | Specii de plante care, aplicate extern, produc congestie locala superficiala, avand ca efect descongestionarea in profunzime a zonei respective
Sialagog | Substanta activa care stimuleaza secretia salivara
Sternutatoare | Plante care provoaca stranutul
Stimulante | Specii de plante care au proprietatea de a excita diferite secretii
Stomahice | Specii de plante care favorizeaza digestia prin stimularea secretiei sucurilor gastrointestinale
Sudorifice | Specii de plante care au proprietatea de a mari sudoratia
Tenifuge | Specii de plante vermifuge utilizate impotriva teniei
Topice | Specii de plante utilizate sub forma de cataplasme sau comprese in uzul extern pentru actiunea lor locala
Vasoconstructive | Constrictia musculaturii vasculare care are ca rezultat reducerea afluxului de sange
Vulnerare | Plante utilizate in uzul extern pentru vindecarea ranilor
Depurative | Contin substante care curata organismul de substantele vatamatoare si favorizeaza eliminarea toxinelor si a produsilor de dezasimilatie