Coacazul negru


Coacazul este recunoscut pentru proprietatile terapeutice ale fructelor sale.

Recomandari terapeutice

Intern

Coacazele au un continut remarcabil de vitamina C (de circa 3-4 ori mai mult decat lamaile).Deoarece aceasta vitamina este foarte stabila, probabil datorita unor inhibitori ai oxidazelor, coacazele manifesta un efect tonic general, in special in marirea rezistentei organismului la procesele infectioase, de asemenea, in stimularea formarii globuleler rosii, in cresterea ponderala, in cresterea oaselor la copii.

Prin toate acestea fructele de coacaz sunt benefice pentru a fi introduse in alimentatia copiilor si a varstnicilor.

De asemenea, coacazele sunt adjuvante de pret in gerontologie.

Se recomanda si in perioada de convalescenta.

Efectul tonic se manifesta si asupra sistemului nervos, constituind un remediu adjuvant in surmenajul intelectual, in astemie.

Datorita rutozidului solubil, ele joaca un rol important in prevenirea accidentelor vasculare.

Pigmentii antocianici duc la marirea acuitatii vizuale.

Diureza crescuta produsa de coacaze este insotita de o eliminare masiva de acid uric, recomandandu-se pentru aceasta in afectiuni renale si cu deosebire in litiaza urinara, precum si in guta si reumatism.

Proprietatile lor pectorale le fac utile in tuse de diverse etiologii, raguseala, angina.

Faptul ca sunt si sudorifice face din coacaze un remediu in afectiunile febrile si in eliminarea toxinelor.

Mod de intrebuintare

Consumate ca fructe proaspete ca atare, sau suc.

Infuzie din fructe uscate, 1-2 lingurite la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi.

Sirop (in special ca pectoral) din 250 Gr fructe la 1 L apa, fiert pana scade la jumatate; se strecoara, se adauga o cantitate egala de zahar sau miere si se fierbe din nou pana scade la jumatate. Se ia cate o lingurita la 2 ore.Siropul de coacaze preparat din suc de coacaze negre obtinut prin presare si suprasaturat cu zahar sau miere se pastreaza timp de un an, in care nu pierde decat 15% din vitamina C. Dupa 2 ani, pierderea vitaminei C este de 70%.

Cidrul de coacaze, cate 100 ML inainte de mesele principale. Nu se va administra la copii.

Observatii

Frunzele de coacaz contin taninuri, rutozid, vitamina C, ulei volatil (0.26%) si sunt o materie prima medicinala importanta.

Ele constituie unul dintre remediile ''farmaciei naturii'' in hipertensiune si ateroscleroza, datorita actiunii hipotensive.

Proprietatile diuretice sunt dublate de cele de eliminare masiva a acidului uric si uratilor, fiind adjuvante importante in litiaza urica, reumatism, artritism. Se recomanda cure de lunga durata de pana la 6 luni, sub forma de infuzii cu 2 lingurite la cana, bandu-se 3 cani pe zi, intre mese.

In semintele de coacaz negru se afla unul dintre cei mai importanti acizi grasi esentiali, acidul gama-linolenic (AGL) in proportie de 19% din totalul de acizi grasi.

Acizii grasi esentiali scad presiunea sangvina, iar AGL inhiba agregarea plachetara. Efectul imediat urmator: ridicarea nivelului prostaglandinelor din seria 1 formate din AGL, avand ca urmare o dilatare vasculara periferica.

Cantitati mici de AGL au dat rezultate bune in tratamentul anginei, spasmelor vasculare, in afectiunile coronariene si in tratarea sindromului Raynaud.

Printre potentialele utilizari clinice ale AGL se numara in special urmatoarele afectiuni: diabetul, tulburarile ciclului menstrual, starile inflamatorii, raspunsurile sistemului imunitar, scleroza multipla, alcoolisul, atopiile etc.

 

 

 

 

 

Surse pentru acest articol:
Sanatate prin seminte, legume si fructe. Pledoarie pentru viata lunga, editia a IV-a, Ovidiu Bojor


Filtrare dupa actiune
Tonice (amare) | Au proprietatea de a fortifica organismul; Óntaritor, fortifiant
Tonic-amare (aperitive, amare) | Denumite tonic-amare, aperitive sau amare, sunt acele specii de plante sau alimente, care datorita sunstantelor active pe care le contin, au proprietatea de a stimula secretiile salivare, si, prin act reflex, secretiile gastrice si intestinale. Se recomanda in anorexie, cand se iau inainte de masa, sau in dispepsii (Tulburari ale procesului de digestie, manifestate prin dureri, balonari etc.), cand se iau dupa masa
Analgezice | Analgezice sau analgetice sunt acele substante active care au proprietatea de a diminua sau suprima senzatia de durere
Calmitive (Calmante, Sedative) | Substante active care diminueaza durerea si sedeaza sistemul nervos central; se numesc si sedative
Diuretice | Substante care actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata in unitatea de timp
Anticatarale | Proprietatati ale unor substante active de a reduce inflamatiile mucoaselor unui organ, si de a diminua secretiile de la acest nivel
Antidiareice | Alimente, plante medicinale, care prin actiunea lor astringenta, precipita protidele din continutul intestinal, fiind folosite ca adjuvante in tratamentul afectiunilor inflamatorii acute ale intestinului
Antiemetice | Substante sau alimente care au proprietatea de a atenua sau inlatura greata sau varsaturile
Antiflogistice | Substante care reduc procesul inflamator (termen medical depasit)
Antihelmetice (vermifuge) | Produse folosite impotriva viermilor intestinali; provoaca eliminarea parazitilor intestinali; de obicei se asociaza cu purgative
Antihipertensive | Substante care au proprietatea de a reduce tensiunea arteriala
Antiscorbutice | Denumire veche data unor fructe, legume sau seminte utilizate in combaterea scorbutului aparut ca urmare a unei alimentatii neechilibrate, deficitare in special in vitamina C, citrina sau hesperidina; actioneaza in prezenta bioflavonoidelor
Antiseptice (Antimicrobiene) | Plante care contin substante antibiotice sau de alta natura cu proprietatea de a inhiba sau distruge bacteriile patogene sau alte microorganisme care se gasesc pe tesutul viu (tegumente si mucoase)
Antispastice (Antispasmodice, Spasmolitice) | substante active care diminueaza sau inlatura contractiile muschilor netezi din organele interne
Antisudorific | Impotriva transpiratiei
Antitusiv (Behic) | Calmant al tusei
Bactericid (Bacteriolitic) | Substanta care distruge bacteriile
Bacteriostatic | Substanta care impiedica inmultirea bacteriilor
Carminative | Substante active, in special din plante, care au proprietatea de a inhiba procesele fermentative din intestin si de a resorbi gazele formate
Cataractice | Purgative puternice
Coleretice | Substante active care stimuleaza secretiile celulei hepatice, marind volumul de bila secretat
Colagog | Factor care favorizeaza eliminarea secretiilor biliare din vezicula si caile biliare extrahepatice in duoden
Demulgent | Calmant, linistitor, emolient, lenitiv, sedativ
Diaforetice | Substante active care favorizeaza transpiratia
Emenagoge | Substante active care favorizeaza declansarea ciclului menstrual
Emetice (Vomitive) | Substante care provoaca varsaturi
Emetocataractice | Specii de plante cu actiune vomitiva si purgativa
Emoliente | Specii de plante care, prin substantele active pe care le contin (in special mucilagii), relaxeaza tesuturile si diminueaza starea inflamatorie (speciile pectorale, faina de in, etc)
Expectorante | Specii de plante care favorizeaza expectoratia
Febrifuge | Specii de plante utilizate in stari febrile
Fitoncide | Substante active din plante superioare care au proprietatea de a oprin dezvoltarea germenilor patogeni
Hemostatic | Care opreste hemoragia
Hepatice | Specii de plante utilizate in afectiunile ficatului
Hipocolesterolemiant | Proprietatea de a miscora cantitatea de colesterol din sange
Hipnotice (Somnifere) | Specii de plante care favorizeaza instalarea somnului
Hipoglicemiante | Substante active care au proprietatea de a reduce cantitatea de zahar din sange si urina
Hipertensive | Specii de plante care contin substante active ce maresc tensiunea arteriala
Hipotensive | Specii de plante sau substante active care diminueaza tensiunea arteriala
Laxative | Purgative usoare
Litotritice | Substante active din plante care provoaca sfaramarea calculilor din vezica
Pectorale | Denumire data unui grup mare de plante medicinale care, prin mucilagiile, saponozidele sau uleiurile volatile pe care le contin, au proprietatea de a fluidifica secretiile bronsice si de a favoriza expectoratia
Purgative drastice | Purgative iritante pentru intestine, care produc scaune numeroase, lichide
Purgative vegetale | Materii prime din plante sau produse de origine vegetala care determina evacuarea continutului intestinal; mecanismul de actiune este diferit: mecanic, emolient, stimulent al peristaltismului intestinal
Revulsive | Specii de plante care, aplicate extern, produc congestie locala superficiala, avand ca efect descongestionarea in profunzime a zonei respective
Sialagog | Substanta activa care stimuleaza secretia salivara
Sternutatoare | Plante care provoaca stranutul
Stimulante | Specii de plante care au proprietatea de a excita diferite secretii
Stomahice | Specii de plante care favorizeaza digestia prin stimularea secretiei sucurilor gastrointestinale
Sudorifice | Specii de plante care au proprietatea de a mari sudoratia
Tenifuge | Specii de plante vermifuge utilizate impotriva teniei
Topice | Specii de plante utilizate sub forma de cataplasme sau comprese in uzul extern pentru actiunea lor locala
Vasoconstructive | Constrictia musculaturii vasculare care are ca rezultat reducerea afluxului de sange
Vulnerare | Plante utilizate in uzul extern pentru vindecarea ranilor
Depurative | Contin substante care curata organismul de substantele vatamatoare si favorizeaza eliminarea toxinelor si a produsilor de dezasimilatie